Директорія затвердила закон про державну українську грошову одиницю (1919)

6 січня 1919 - 105 років тому

Гривня 1919

Гривня 1919

Коли в оборот вводять національну валюту, можна сміливо говорити про становлення держави. В Україні власну валюту вводили кілька разів, але ненадовго.

Щоб трохи розібратися, як з’явилася гривня в нашій державі, зробимо короткий екскурс в історію. Початкові відомості про гривню можна дізнатися, погортавши історію Київської Русі. Гривня в той час мала кілька значень: відзнака, міра ваги і, власне, монета. У липні 1917 року Українська Народна Республіка отримала визнання і можливість ввести національну валюту. Правда, це була не гривня, а український карбованець. Оскільки влада в Україні в той час постійно переходила з рук в руки, змінювалися і грошові уподобання. У грудні 1918 року гетьман Скоропадський зрікається престолу на користь Директорії, яка вводить в обіг гривню зі статусом основної грошової одиниці відродилася УНР. Щоб закріпити розпочате, випускаються поштові марки із зображенням Тараса Шевченка та інших видатних діячів. Однак інфляція не дозволила гривні зміцніти, і вона втратила свою вагу.

Змогла б гривня піднятися в ціні, якби більшовики не встановили свою владу в Україні, тепер невідомо. Проіснувавши до серпня 1920 року, вона знову поступається місце карбованцю. Втім, навіть сьогодні зміцнитися на валютному ринку складно. А гривня, як і інші грошові знаки пострадянського простору, не витримує конкуренції і до цих пір нестабільна.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.