У Києві створено Кирило-Мефодіївське товариство (1846)

6 січня 1846 - 178 років тому

Микола Костомаров

Микола Костомаров

Перша українська таємна політична організація була названа на честь слов’янських просвітителів - Кирила і Мефодія. Мета полягала в ліквідації самодержавства і кріпацтва, встановленні республіки, введення демократичних свобод, а також розвитку культурних і релігійних зв’язків на основі християнської моралі.

Столицею слов’янської федерації мав стати Київ. Серед організаторів товариства - Микола Костомаров, Микола Гулак, Пантелеймон Куліш, Тарас Шевченко. У своїй практичній діяльності вони займалися розповсюдженням творів революційного змісту, становили прокламації із закликом слов’ян до єдності в боротьбі з царським режимом.

У досягненні політичних цілей члени суспільства використовували різні підходи. Одні ратували за реформи, інші - за народне повстання і знищення членів царської сім’ї.

Перша спроба національного відродження України за допомогою політичних засобів виявилася невдалою, оскільки Кирило-Мефодіївське товариство проіснувало лише 14 місяців. Але згодом його ідея вплинула на подальший розвиток національно-визвольного руху в Україні, формування самосвідомості, політичну активність.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.