У Львові розпочався страйк друкарів (1870)

5 січня 1870 - 154 років тому

Пам’ятник першодрукаря у Львові

Пам’ятник першодрукаря у Львові

Перша робочий страйк в Західній Україні була викликаний соціальною кризою, який вивів людей на вулиці.

Вимоги робочих зводилися до підвищення заробітної плати і скорочення робочого дня. І були цілком обгрунтованими. Львів, будучи на той період австрійської територією, був ущемлений не тільки в політичному аспекті, а й у соціальному. Наприклад, заробітна плата львівських робітників була в півтора-два рази нижче тієї, яку виплачували у центральній Австрії, робочий день становив 10-11 годин, а для зайнятих у будівельній сфері - 12-16 годин. Не дивно, що в таких умовах виникли передумови для розвитку класової боротьби.

Для того щоб підвищувати свідомість робочих людей і покращувати їх матеріальне становище, було засновано «Прогресивне суспільство львівських друкарів». І місто починає активно боротися з соціально-економічною несправедливістю. Сто найсміливіших друкарів висунули свої вимоги австрійському парламенту і через кілька днів добилися перемоги.

Треба відзначити, що в Західній Україні в цілому, а в Галичині, зокрема, велика роль у вирішенні назрілих проблем відводилася профспілкам. З їх легкої руки проводилися масові протести, налагоджувалися відносини з політичними партіями, проводилася просвітницька діяльність. Що певною мірою і вплинуло на суспільно-політичні погляди галичан.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.