У Львові засновано Ставропігійське братство (1585)

5 січня 1585 - 439 років тому

Костянтин Корнякт. Один із засновників Львівського братства

Костянтин Корнякт. Один із засновників Львівського братства

Для боротьби з духовенством, яке втручалося в усі сфери суспільного і культурного життя, в Україні була створена національно-релігійна громадська організація православних міщан Львова.

Ініціаторами установи братства стали міщани, торговці, купці і ремісники з числа молдаван, українців і навіть греків. У їх Статуті був прописаний контроль над духовенством. Ставропігія передбачала непокору місцевим православним єпископам і визнання влади лише константинопольського патріарха. Також за ними закріплювалося право зверхності над іншими братствами.

Ставропігійське братство ставилося до сильної і впливової православній громаді зі значними капіталами, що дозволяють вести просвітницьку діяльність, містити шпиталі, школи та друкарні. На кошти, отримані від московських царів, молдавських господарів і подніпрянского козацтва, у Львові була побудована Успенська церква.

Братство зіграло значну роль у боротьбі українського народу проти гніту чужинців і католицької церкви. Просуваючи в життя свої передові ідеї, ця православна громада вела активну боротьбу за національну самобутність і свободу.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.