У Львові засновано Літературне товариство імені Тараса Григоровича Шевченка (1873)

4 січня 1873 - 151 років тому

Представники «Наукового товариства ім. Шевченка »

Представники «Наукового товариства ім. Шевченка »

З ініціативи представників буковинської, закарпатської та галицької інтелігенції було створено товариство, завдання якого зводилися до відродження української літератури і науки.

На противагу москвофілам Україна в 60-х роках XIX століття створює свій рух - народницький - для вирішення українських культурно-освітніх та політичних проблем. Українське друковане слово в Російській імперії було піддано переслідуванням і заборонам, тому проблема, яку хотіли вирішити народники, для того періоду була дуже актуальною і затребуваною в народі.

Серед засновників товариства - Огоновський, Романчук, Качала, Навроцький, Барвінський. Ці народники допомагали розвитку української словесності, видавали книги українською мовою, журнали. Завдяки фінансовій підтримці знаменитих представників української інтелігенції - Милорадовичів, Скоропадських, Жученко - з’явилася можливість купити друкарню і розвиватися.

Сьогодні «Наукове товариство ім. Шевченка »- це наукова організація міжнародного значення, яка у своїх лавах об’єднала українських науковців з усієї планети, опублікувала 1200 монографій, збірників і літописів в різних галузях знань.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.