Україна взяла під свою юрисдикцію всі війська і Чорноморський флот, розташовані на своїй території (1992)

3 січня 1992 - 32 років тому

Чорноморський флот України

Чорноморський флот України

Найпотужніша структура СРСР - її Збройні Сили - була схильна розділу. Під безпосереднє підпорядкування Президента України та міністра оборони перейшли три військові округи.

Січневого ранку частини і з’єднання Київського, Прикарпатського та Одеського військових округів повинні були приймати присягу на вірність українському народу. Вибір для військових був досить непростим. Адже на території України, однією з республік СРСР, служило величезне число людей різних національностей, з різних міст і сіл. Будучи консерваторами в плані радянської ідеології, армійці не могли зрозуміти, як можна давати присягу країні, в яку колись прибув для проходження тимчасової служби.

При відмову брати присягу Україні військові повинні були вибрати один з двох варіантів: або переводитися в іншу країну СНД, або звільнятися в запас. А це дуже складна дилема, тому що у багатьох з офіцерів і прапорщиків були сім’ї та житло на території України, якась облаштованість і соціальні напрацювання. А значить, вихід один - служити чужій державі ...

Процес приведення до добровільної присяги затягнувся майже на місяць. Хтось із числа військових відразу відчув себе українцем і став до лав національної армії. А інші вважали за краще повернутися туди, звідки вони родом, принципово відмовляючись від насаджуваної вибору.

Так чи інакше, але Україна довелося зробити цей крок, тому що будь-яка незалежна держава повинна мати свою армію. Інша справа, що в даному конкретному випадку економічна і політична ситуація не дозволили розвиватися армії так, як цього б хотілося.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.