У Харкові вдруге була встановлена ??радянська влада (1919)

3 січня 1919 - 105 років тому

Володимир Антонов-Овсієнко

Володимир Антонов-Овсієнко

У перший день нового 1919 року в Харкові почалося повстання більшовиків, а 3 січня в місто вже входила радянська армія.

Повстання більшовиків проходило паралельно з повстанням німців, що залишилися в Харкові після німецької окупації. У місті тоді знаходився німецький гарнізон, і більшовикам вдалося переконати їх у тому, що тільки за допомогою визвольного руху вони, німці, зможуть залишити межі України і повернутися до Німеччини. За ультиматуму, який висунули німці полковнику армії Української Народної Республіки Петрові Болбочану, всі його війська протягом доби повинні були покинути Харків і перебувати до нього не ближче, ніж на відстані 25 км.

Таким чином, 3 січня в місто вступила радянська група під командуванням Антонова-Овсієнка, які брали активну участь у військових діях проти армії УНР і встановлення радянської влади на всій території України, включаючи Харків. Проти класових ворогів і націоналістів Антонов-Овсієнко був нещадний. Нерідко вдавався до шантажу. Щоб домовитися з незговірливими ворогами брав заручників, включаючи дітей. Закривав очі на безчинства своїх підлеглих, бо й сам був людиною без гідності і честі.

Збройний конфлікт між УНР і Радянською Росією мав сумні для нашої держави наслідки: значні втрати з боку українського населення, поразка УНР, підпорядкування всій території України більшовицької армії і, як наслідок, входження УРСР до складу СРСР в 1922 році.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.