У Харкові відкрито аероклуб ім. Ілліча

1 січня 1925 - 99 років тому

Харківський Аероклуб.

Харківський Аероклуб.

Перший в Україні аероклуб отримав ім'я вождя пролетаріату невипадково. Для розвитку радянського повітряного флоту необхідно було «зачепити» самосвідомість майбутніх авіаторів. А передувало цій події створення Товариства авіації та повітроплавання України і Криму в 1923 році з центром у Харкові - столиці України.

Діяльність клубу мала всеукраїнське значення. Був обраний тимчасовий рада з числа представників заводських і фабричних організацій, військово-льотних та профспілкових об’єднань. Для того щоб досягнення авіації та повітроплавання набули масштабу, необхідно було проводити агітаційно-пропагандистську роботу з молоддю - оплотом радянського режиму. На даху будівлі Харківського аероклубу був встановлений навчальний літак «Ньюпор-XIV» - символ того, що новий світ соціалізму здатний підкорити не тільки землю, але й небо.

До 1933 року крім підготовки невеликого числа планеристів і авіамоделістів особливих досягнень в аероклубі не відчувалося. Але постійно читалися лекції, проводилися зустрічі і навіть влаштовувалися прийоми. А вихованці аероклубу регулярно брали участь у Всесоюзних планерних змаганнях у Коктебелі.

Повітряною стихією тоді захоплювалися багато. І лише через роки клуб став випускати пілотів і авіафахівців. А перед початком Великої Вітчизняної війни уряд Радянського Союзу вирішує перетворити аероклуби у військові організації. Так сталося і з аероклубом ім. Ілліча, який у червні 1941 роки був переданий на баланс Харківської 10-ї військової авіаційної школи.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.