В Україні заборонена Комуністична партія

30 серпня 1991 - 33 років тому

Логотип КПРС фото: totallyhistory.com

Логотип КПРС фото: totallyhistory.com

30 серпня 1991 року в Україні постановою Верховної Ради була заборонена Комуністична партія. Припинення діяльності партії та її заборону було прийнято у зв'язку з причетністю Комуністичної партії України до «серпневого путчу».

Комуністична партія України (скорочено − КПУ) є найстарішою партією з усіх партій сучасної України. До її заборони у 1991 році вона була однією з самих більших партійних організацій Комуністичної Партії СРСР на території УРСР. При цьому вона формально була незалежною партією.

Після того, як Комуністичну партію України було заборонено, більшість її колишніх членів відійшли від комуністичних ідей. Інша частина вступила до Соцпартії. Більш радикально настроєні колишні партійці об’єдналися і створили Союз Комуністів України.

До середини 1992 року тривало саме таке становище. Та вже к кінцю 1992 року-початку 1993 було розпочато активну діяльність пунктів перереєстрації членів Комуністичної партії України та збір підписів за відновлення партії.

19 червня 1993 року у Донецьку відбувся з'їзд, на якому Комуністичну партію України було відновлено (хоча формально − створено заново). Офіційна реєстрація КПУ відбулася у жовтні 1993 року.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.